Tvätten handlar om kvinnor på ett tvätteri. Lena Sohl tecknar kvinnornas porträtt men berättar också delar av sin egen familjs historia. Om en mormor som fyllde lägenheten i bostadsområdet Hagen med reakläder och vars kropp gick sönder av arbetet på tvätteriet.
Vi möter Sara som får blickar från sina grannar när hon berättar var hon jobbar. Hon kom till Sverige för att plugga på universitetet och såg framför sig att hon skulle bli psykolog. Vi träffar Linnea som hoppas att hennes kropp ska hålla fram till pensionen för hon drömmer om att köra husbil ut i Europa. Men livet i Sverige blev inte som hon tänkt sig.
Det är en bok om klass. Och om drömmar.
Men boken handlar också om något mer. Om hur ett landstingstvätteri säljs ut och privatiseras. Om den nya arbetsmarknaden och upphandlingar som skapar oro. Kommer jobbet ens att finnas kvar?
Tvätten befinner sig i gränslandet mellan litterär sakprosa och sociologi.
Lena Sohl är sociolog och arbetar vid Mittuniversitet. Hon har tidigare givit ut boken Att veta sin klass. Kvinnors uppåtgående klassresor i Sverige (2014), som också är hennes doktorsavhandling. Hon har även skrivit för tidningar som DN kultur, UNT kultur, Bang, Dagens Arena och Fronesis.