Ur Margaret Atwoods förord:
»Mitt under ett krig finns det lite utrymme för det förflutna eller framtiden, perspektivet är begränsat och de träffsäkra förutsägelserna är få. Det är bara stundens vita hetta, omedelbarheten i perceptionen, intensiteten i känslorna, inklusive vrede, förtvivlan och rädsla. I sin tragiskt ofullbordade bok, skriven under Rysslands fruktansvärda och brutala kampanj för att förinta Ukraina, skriver Victoria Amelina också om det surrealistiska i det hela -- känslan av att verkligheten har förvrängts som i en mardröm, att detta inte kan hända. Bombade förskolor, med sovjetiska, leende seriefigurer på väggarna. Men det finns också stunder av mod, av gemenskap och den delade hängivenheten för en gemensam sak.«
Den 1 juli 2023 träffades en pizzeria i Kramatorsk av en rysk missil; 13 civilister dödades. Ett av offren väckte internationell uppmärksamhet: den ansedda författaren Victoria Amelina (1986-2023), som sedan invasionens början rest runt i landet för att dokumentera och informera om de ryska krigsbrotten. Hon var just i färd med att skriva den här boken, som utöver de egna, djupt personliga vittnesmålen, följer elva andra kvinnorna som också gjort det till sin uppgift att dokumentera kriget.
Amelina beskrev sin bok som en »detektivhistoria«, där hon inte bara jagar förövarna utan även strävar efter rättvisa. Bokens huvudpersoner inkluderar Jevgenia Zakrevska, en framstående advokat som blev soldat och nu hjälper till att befria städer i Charkivregionen, samt deltar i en historisk rättegång online från frontlinjen; Oleksandra Matvijtjuk, som leder en insats för att dokumentera tiotusentals krigsförbrytelser och tilldelades Nobels fredspris 2022; och Julia Kakulja-Danyljuk, direktören för Charkivs litterära museum, som hjälper till att dokumentera förstörelsen av kulturarvet.
Fotot på omslaget är en selfie som Amelina tog två veckor före sin död. Boken utkommer på sju språk samtidigt.
Victoria Amelina (1986-2023), ukrainsk författare och utredare av krigsbrott.